Buiten sporten in de winter

5 goede redenen
28 November 2019

5 goede redenen om buiten te sporten in de winter

Onlangs plaatsten wij een blog over de gezonde effecten van sporten in de buitenlucht. Een belangrijk voordeel van buiten sporten is de opname van vitamine D. Nu het alweer vroeg donker wordt, valt dat voordeel wellicht weg. Maar de herfst en winter brengen ook positieve effecten met zich mee!

Een aantal goede redenen om te (blijven) sporten in de winterse buitenlucht:


1. De kou maakt ons sneller

Een Amerikaanse studie toont aan dat duursporters in de kou beter presteren. De onderzoekers vergeleken de marathon-resultaten uit zeven steden en ontdekten dat bij temperaturen tussen 1 en 10 °C de snelste tijden gelopen werden. Bij hogere temperaturen werden de tijden slechter. Hogere buitentemperaturen zouden niet alleen de bloedsomloop meer belasten, maar er ook voor zorgen dat de spieren minder zuurstof krijgen.

2. Goed humeur dankzij de kou

Bij een training in de kou maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat het humeur van de proefpersonen aanzienlijk verbeterde bij een buitentraining van een halfuur, die tweemaal per week plaatsvond voor de duur van 4 maanden. Grote kans dat regelmatig buiten sporten jou door de winterdip heen helpt!

3. Het versterkt je afweer

Onderzoekers hebben ontdekt dat sporten in de winter het immuunsysteem versterkt. De vatbaarheid voor verkoudheid van 1000 proefpersonen in de koude seizoenen werd afgezet tegen de tijd die ze besteedden aan duursport. Degenen die aan buitensport deden werden maar half zo vaak verkouden als degenen die niet buiten sporten. En áls de buitensporters ziek werden, dan duurde hun verkoudheid maar half zo lang als die van de binnenblijvers.

4. In de kou verbrand je meer calorieën

Volgens onderzoekers van de universiteit van Albanië draagt sporten in de kou bij aan een snellere vetverbranding. Wanneer we buiten sporten, koelt het lichaam af waardoor het extra hard moet werken om op te warmen en warm te blijven.

5. Genieten van een welverdiende warme douche

Naast een warm bad aan complimenten vanuit je omgeving omdat jij onder alle weersomstandigheden buiten sport, is na een vlammende buitentraining in het koude winterweer die warme douche éxtra fijn.


Bronnen:

https://www.menshealth.com/nl/fitness/a23580278/va...
https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/winter-cal...