Buitensporten in de winter

Wat voor outfit is geschikt?
20 January 2021

Van echt winterweer is steeds minder sprake in Nederland. Toch kan het vanwege wind en regen of door de daling in temperatuur fris aanvoelen als je in de winter buiten gaat sporten. In deze blog lees je wat de ideale outfit is om in de winter buiten te sporten.

Laagjes

Je hebt het vast vaker gehoord, maar de belangrijkste tip is het dragen van lagen. Zorg dat je verschillende laagjes draagt tijdens de warming-up. Zodra je lichaam goed is opgewarmd, kun eventueel een laagje uitdoen om deze tijdens de cooling-down weer lekker aan te trekken.

Welke type kledingstukken/ stoffen zijn dan geschikt buiten? We nemen het door van top tot teen.

Bovenlichaam: muts, handschoenen én laagjes

We beginnen met een muts. Vooral op een frisse of regenachtige dag is een muts aan te bevelen. Een muts zorgt ervoor dat er weinig warmte via je hoofd verloren gaat en je lichaam minder snel afkoelt.

Onderlaag
Je kunt beginnen met een thermoshirt. Afhankelijk van het weer en hoe snel je het warm/ koud hebt, kun je kiezen voor een thermo met lange of korte mouw. Eventueel kun je nog een hemd hieronder dragen.

Tussenlaag
Hier overheen kun je een T-shirt met lange of korte mouwen dragen. Je hebt ook speciale shirts voor de winter, waarvan de stof wat dikker is.

Bovenlaag
Ter bescherming tegen wind, kun je als bovenste laag een softshell jack dragen. Een alternatief is een licht windjack. Een softshell of windjack is veelal goed ademend en waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. De eerste regen houdt het daarmee tegen, maar mocht het echt plenzen, dan is een regenjas geschikt.

Handschoenen kunnen ook helpen om je lichaam op temperatuur te houden. Als alternatief kun je ook je handen in je mouwen vouwen wanneer ze koud worden. Op die manier heb je je ‘handschoenen’ altijd bij de hand.


Onderlichaam: (winter)tight en hoge sokken

Qua kleding voor het onderlichaam raden wij een lange broek (tight) aan. Voor koudere dagen of koukleumen zijn er speciale wintertights, die wat dikker zijn dan de gewone tight. Als alternatief voor de wintertight kun je twee tights over elkaar dragen.

Verder is het verstandig om geen enkelsokjes te dragen, maar een hogere variant, zodat je enkels bedekt zijn. Afhankelijk van het terrein waar je gaat sporten raden wij hardloop of trailrun schoenen aan. Met trailrun schoenen heb je op glibberige paden wat meer grip.

Een laatste tip gaat over de stof van je sport-outfit: we raden aan om geen katoen te dragen. Katoen werkt namelijk niet vocht afdrijvend waardoor de sportkleding lang nat en koud blijft wat niet bevorderlijk is voor jouw lichaamstemperatuur.

Mocht je vragen, opmerkingen of aanvullende tips hebben over de ideale buitensport outfit in de winter, dan horen we dat graag!

Tot buiten!