Dag van de noot

Copini's gezondheidsblog
22 October 2022

Vandaag is het de dag van de noot en daar wil ik graag even bij stilstaan.

Over het algemeen is het wel bekend dat noten gezond zijn. Noten zijn een mooie plantaardige bron van onverzadigde vetten, eiwitten en vezels. Daarnaast leveren ze ook verschillende vitaminen en mineralen als: calcium en magnesium, kalium en zink, ijzer, vitamine E en vitamine B1. Nu zijn noten op zich erg voedzaam, maar wanneer je voor het schap in de supermarkt staat zie je een enorme muur aan verschillende verpakkingen. En deze zou ik niet allemaal aanraden.

Er wordt veel met noten geknutseld door de voedselindustrie. Dit is niet per definitie slecht, want dit kan ook hele kleine bewerking zijn die weinig kwaad kan. Persoonlijk deel ik de noten in, in de volgende categorieën: minimaal bewerkte noten, noten met extra smaak en noten met een coating.


Minimaal bewerkte noten:

Hier moet je denken aan alle verschillende ongezouten noten; dit kunnen ongebrande (rauwe), gebrande of geroosterde noten zijn. Deze minimale bewerkingen zorgen niet tot nauwelijks voor verlies van voedingstoffen. Verder worden er ook geen stoffen aan toegevoegd. Welke specifieke je moet hebben wordt me wel eens gevraagd, dat maakt in mijn ogen niet zoveel uit. Lekker variëren, of nog makkelijker een ongezouten notenmix kiezen.

Ik zou je adviseren om hier elke dag een klein handje +/- 25 gram van binnen te krijgen.
Je kan ze los uit het vuistje eten als tussendoortje, ook lekker door de yoghurt of havermout, maar denk ook aan een topping van je salade of curry.

Noten met extra smaak:

Dit zijn noten waar verschillende stoffen aan toegevoegd zijn om ze lekkerder te maken, waardoor je er maar van door wil blijven eten. Denk aan: gezouten noten, gekruide noten, ‘honey & salt roasted’. Ook deze noten bevatten voedingstoffen, alleen krijg je er in de meeste gevallen veel zout, suiker of vet bij. Daar wordt je lichaam minder blij van. Daarnaast zorgen deze toevoegingen er ook voor dat je eindeloos door wil blijven eten waardoor je al snel te veel van eet. Er is niks mis mee om deze noten af en toe te eten, maar zie het dan als een snack en niet als een dagelijkse gezonde gewoonte.


Noten met een coating:

Deze noten hebben een heerlijk laagje om zich heen waardoor de zak ongetwijfeld leeg gaat als hij naast je staat… denk aan: suikerpinda’s, borrelnootjes, m&m’s. Deze laag om de noten bestaat vrijwel altijd uit zout, suiker, en vet. Eigenlijk het zelfde verhaal als de vorige categorie. Ze zijn erg moeilijk te weerstaan, daarom zou ik adviseren om ze in een klein bakje te doen en niet de hele zak mee te nemen wanneer je de keuze maakt om voor een lekkere snack te gaan.


Misverstand pinda’s:

Noten zijn boomvruchten terwijl pinda’s, ook wel aardnoten genoemd peulvruchten zijn. Officieel zijn pinda’s dus geen noten, terwijl ze daar wel vaak onder worden beschouwd. Dit komt omdat ze qua vorm, structuur en voedingstoffen wel vergelijkbaar zijn met noten.

Pinda’s worden ook het meest gebruikt voor de minder gezonde bewerkte ‘noten’, waarschijnlijk omdat ze goedkoper zijn. Ongezouten pinda’s of pindakaas kan ik zeker wel aanraden als een gezonde gewoonte. Het enige ding met pinda’s is dat ze veel omega-6 vetzuren bevatten, de meeste mensen hebben hier te veel van. Daarom is het belangrijk dat je ook voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt om de verhouding tussen omega-3 en omega-6 in balans te houden.

Kortom pinda’s zijn zeker een voedzame keuze, zorg dat je niet alleen maar pinda’s eet maar ook regelmatig de echte noten.


Tip:

Noten zijn een redelijk duur product, wanneer je elke dag een handje ongezouten noten eet kan dat snel oplopen in de boodschappenkosten. Om hier wat in te besparen raad ik je aan om opzoek te gaan naar bulkverpakkingen. Er zijn op het internet verschillende aanbieders met allerlei soorten mixen. Doe er je voordeel mee!


Koos Copini