Dag van de sandwich
Copini's gezondheidsblog03 November 2022
Vandaag is het de dag van de sandwich. De sandwich is een vinding uit de Engelse keuken. Het is een brood-eet-variant, die bestaat uit 2 sneden vaak diagonaal doorgesneden brood met één of meer lagen beleg. Aangezien wij in Nederland er ook aardig wat van kunnen met onze broodjes, deel ik hier vandaag mijn mening over.
Brood is in de afgelopen jaren steeds meer in een negatief daglicht gezet. Er zijn veel stromingen ontstaan omtrent koolhydraat beperkingen, het macro nutriënt waar brood erg rijk aan is. Ik ben van mening dat er niks mis is met koolhydraten en dus ook niet met brood, mits je maar genoeg van de andere macro nutriënten: vetten en eiwitten binnenkrijgt.
Mijn visie op brood eten zie ik als volgt: Brood is het energie gevende vervoersmiddel, om voedingstoffen uit beleg mee binnen te krijgen. Dus het brood op zich vind ik niet zo interessant, maar wat er op gaat is veel belangrijker.
Het type vervoersmiddel (brood):
Er zijn tegenwoordig een hele boel verschillende soorten broden, het blijft niet meer alleen bij wit of bruin. Het meest gebruikelijke brood wordt gemaakt van graan, graankorrels bestaan grofweg uit de kiem (2%), de meelkern (85%) en het vliesje aan de buitenkant, de zemel (13%). De meelkern bestaat vooral uit eiwitten en koolhydraten. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines, mineralen en oliën zit in de zemel en de kiem van de korrel. Wanneer de hele graankorrel gebruikt wordt, ook wel volkorenmeel genoemd, hebben we het over volkorenbrood. Wanneer enkel de meelkern, gebruikt wordt, ook wel bloem genoemd, hebben we het over wit brood.
Bruin brood is een combinatie van volkorenmeel en bloem. Meergranenbrood kan van alles zijn zolang er maar meerdere verschillende granen voor gebruikt zijn. Kortom je wil altijd voor het brood met de meeste voedingstoffen gaan en dus voor het brood waarbij de hele graag korrel gebruikt wordt: volkoren brood.
Het vervoer (beleg):
Nu wordt het interessant, om nou te zeggen of brood gezond of ongezond is, is vaak te kort door de bocht. Er is een enorm verschil betreft voedingstoffen als je kijkt naar een wit broodje met chocolade pasta of een volkoren boordje met zalm en avocado. Zoals eerder genoemd zie ik het brood als vervoersmiddel om voedingstoffen binnen te krijgen. Daarbij is het dus belangrijk dat je voor broodbeleg kiest dat rijk is aan voedingstoffen. Aangezien het brood relatief weinig voedingstoffen bevat in verhouding tot voedzaam beleg, zorg ik er altijd voor dat ik m’n broodjes zo vol mogelijk beleg. Nu prak ik niet 3 avocado’s op m’n brood, maar ga juist voor combinaties. Hier zal ik je een aantal van mijn favoriete combinaties geven:
- Cottage cheese, avocado, kipfilet
- 2 gekookte eieren, mayonaise en bieslook
- 2 gebakken eieren met gesmolten kaas
- Hummus, kaas, komkommer
- 100% Pindakaas met sambal
- Notenboter met banaan
- Cottage cheese met bosvruchten
- Gerookte zalm met avocado
- Tonijn, augurk, mayonaise en rode ui
Er kan eindeloos gecombineerd en geëxperimenteerd worden, zo maak je het voedzamer en ook nog eens lekkerder! Er is in de supermarkt een enorm scala aan broodbeleg te vinden… of een product per definitie gezond of ongezond is, vind ik lastig te zeggen. Ik adviseer je om te kiezen voor broodbeleg waar het minst aan geknutseld is, dus zo dicht mogelijk bij de natuurlijke vorm ligt. Dit kan je herkennen door op de ingrediëntenlijst te kijken. Wanneer een vleesproduct bijvoorbeeld maar 60% vlees bevat, kan je je afvragen wat die overige 40% is en hoe voedzaam deze stoffen zullen zijn. Ik hoop dat je wat aan deze blog gehad hebt en je volgende broodje net zo’n feestmaal wordt als de mijne! :)
Koos Copini
Meer artikelen
- Wat doen we met het kerstdiner?
- Vier de feestdagen met de buitensportschool
- Het was weer een geslaagde Wielen Week
- Binnenkort een survivalfeestje?
- De buitensportschool en zijn voordelen
- Nationale week zonder vlees & zuivel
- Dump je goede voornemens dag
- Tips voor het verbeteren van je survivalrun prestaties
- Dag van de sandwich
- Dag van de noot
- Voeding en sportprestatie
- Afvallen, hoe doe je dat?
- Welke kleding is geschikt voor survivalrun?
- Starten met survivalrun in corona-tijd
- Omrop Fryslan op bezoek
- Hoe gaat het met de goede voornemens?
- Buitensporten in de winter
- Gezond(er) het nieuwe jaar beginnen!
- Bootcamp op de basisschool
- Ouddoor Fitness
- Nieuw in ons aanbod: Flow Yoga
- Vrijwilligers gevraagd
- De Wielen Week 2020
- Corona maatregelen bij Copini Buitensport
- Gebruik survivalrunbaan
- Word vrijwilliger
- Outdoor paintball
- Buiten sporten in de winter
- Stage bij Copini Buitensport
- De taalfanaat & buitensportfan
- Actieweek Franse Alpen
- Stagevacature
- Hoe overleef ik... in de natuur?