Hoe overleef ik... in de natuur?

Overleven in de natuur, aangeboden als vak op de middelbare school. Hoe tof zou dat zijn?
26 September 2019

Overleven in de natuur, aangeboden als vak op de middelbare school. Hoe tof zou dat zijn? Het Tjalling Koopmans College in Hardegarijp is in elk geval enthousiast en komt voortaan met ieder leerjaar een dag overleven bij Outdoorpark Grote Wielen.

Lessenreeks ‘Overleven in de natuur’

Het Tjalling Koopmans College (TKC) biedt in plaats van twee uur per week Lichamelijke Opvoeding, één volledige sportdag per maand aan. Een aantal van die sportdagen vinden plaats in de gymzaal op school én een aantal zijn op een unieke locatie. Zo belandden de innovatieve sportdocenten van TKC anderhalf jaar geleden bij ons aan de picknicktafel om de mogelijkheden te bespreken. Brainstormend ontstond er een prachtig outdoor programma, passend gemaakt per leerjaar. Het overkoepelend thema van alle lessen is survival ofwel overleven in de natuur.


Survival

Maar waar hebben we het precies over, als we spreken van ‘overleven in de natuur?’ Algauw denk je waarschijnlijk aan bekende tv-programma’s zoals Expeditie Robinson of Ultimate Survival. En ook wij laten ons daar graag door inspireren. Stel, je wordt ergens middenin de natuur gedropt. Welke skills heb je dan nodig om te kunnen overleven? En hoe slaag je erin om weer in de bewoonde wereld terecht te komen?

Met deze vragen proberen wij de leerlingen aan het begin van de dag te prikkelen, hun creativiteit aan te wakkeren en oplossingsvermogen te activeren. En dat werkt! Al heel snel worden er overlevingsvaardigheden benoemd, belangrijke benodigdheden omschreven en stoere ervaringen uitgewisseld.


Overleving-skills en technieken

Het vinden, vangen en klaarmaken van voedsel zijn belangrijke vaardigheden. Nu gaan we geen jacht openen op reeën, konijnen villen en kippen slachten bij Outdoorpark Grote Wielen. Wat we wel doen, is het trainen van bepaalde skills. Bijvoorbeeld: boogschieten, paintball en vuur-maken.

Het creëren van een slaapplaats is volgens veel leerlingen ook van cruciaal belang. Hier komen de bouw-skills kijken. Naast een hut of bivak kunnen er veel andere bouwwerken van belang zijn zoals een vlot of katapult. Het leren van diverse knooptechnieken staat hierbij centraal.

Fysieke kracht is ook niet onbelangrijk. Die trainen we door middel van de survivalrun sport, waarvoor klimmen, klauteren en slingeren de basis vormt.

En tot slot navigeren. Want je wilt vanuit de onbewoonde wereld graag terug naar huis… Verschillende navigatiemethodes passeren de revue.

2032133379-IMG_20190926_122307_resized_20190926_122320689.jpg
>22 hectare natuur vormt een unieke gymzaal

Outdoorpark Grote Wielen is een avontuurlijk oefenterrein voor vele overlevings-skills en technieken. Zo wordt het uitgestrekte gebied dan ook al jaren gebruikt. Alleen waar we bij bedrijfsuitjes veelal de focus leggen op teambuilding, bij kinderfeestjes op fun en bij sportteams vooral fitheid hoog in het vaandel staat, hopen we de leerlingen van deze lessenreeks naast fitheid, fun en teambuilding een stukje theorie én heuse survival skills bij te brengen. Nu we daar inmiddels alweer ruim een jaar mee bezig zijn, durven we het voorzichtig en met veel trots een geslaagd streven te noemen!