Nationale week zonder vlees & zuivel
Copini's gezondheidsblog14 March 2023
Het is was vorige week de nationale week zonder vlees & zuivel, wat mij betreft een mooi moment om daar even bij stil te staan als diëtist (in opleiding) en mijn mening, kennis en ervaring hierover te delen. Ook al gaat het hier specifiek om vlees en zuivel, toch trek ik hem liever iets breder en voeg ik eieren en vis ook hieraan toe, wat neerkomt op het plantaardige voedingspatroon.
PlantAardig
Een plantaardig voedingspatroon is de afgelopen jaren enorm toegenomen in populariteit. Het houdt in dat je al het voedsel dat van dieren komt (vlees, vis, zuivel, eieren) uitsluit. Maar waarom zou je dit doen? Over het algemeen worden er door middel van 3 beweegredenen onderscheid gemaakt, namelijk: dierenwelzijn, milieu en gezondheid.
Dierenwelzijn spreekt wat mij betreft voor zich, ik ga er vanuit dat iedereen het eens is dat de huidige intensieve veehouderij verschrikkelijk is voor het dierenwelzijn. Milieu is voor mij ook vrij duidelijk. Ook al ben ik geen expert op dit vakgebied, de cijfers liegen er niet om dat de vleesindustrie een grote rol speelt in milieu vervuiling. Vaak hoor ik dan een tegenargument dat het verbouwen van bijvoorbeeld alle plantaardige soja ook enorm vervuilend is, alleen wordt circa 75% van de sojaproductie voor veeteelt gebruikt.
De 3e veelvoorkomende beweegreden is gezondheid en nu hoor ik je denken; “is een plantaardig voedingspatroon nou gezonder dan een omnivoor voedingspatroon?” Dit is een kwestie waar veel meningen over verdeeld zijn. Hier deel ik graag mijn visie en ervaring over. Of het één beter is dan het ander is niet zo direct te zeggen. Het gaat namelijk vooral om de invulling binnen het bepaalde voedingspatroon.
‘The Game Changers’
Er zijn mensen die er bij zweren dat een volledig plantaardig voedingspatroon het beste zou zijn voor het menselijk lichaam en het je gezondheid en sportprestaties enorm zou bevorderen. Na het zien van de Netflix documentaire ‘The Game Changers’ enkele jaren geleden, was ik hier ook enthousiast over geworden. Dus ben ik het gaan uitproberen, ik heb zeker 3 maanden volledig plantaardig gegeten om te ervaren wat voor effect dit op mijn lichaam zou hebben. Het begin was even wennen, vooral m’n darmen hadden het even zwaar met de grote hoeveelheid peulvruchten en vezels. Na een tijdje ging dit steeds beter en voelde ik me hartstikke fit. Of ik me echt beter begon te voelen dan voorheen, dat niet. Daarnaast vond ik het ook wel wat een gedoe, vooral in sociale situaties. Uiteindelijk ben ik niet overtuigd dat m’n lichaam beter zou gaan op een volledig plantaardig voedingspatroon en vind ik het niet de moeite waard om alle dierlijke producten uit m’n leven te schrappen.
Maar wat eet ik dan wel?
Ik ben van mening dat dierlijke producten hartstikke voedzaam kunnen zijn. Ze zijn niet noodzakelijk, maar wel goed. Alleen hoeft dit absoluut niet in de hoeveelheid dat nu gemiddeld geconsumeerd wordt. Mijn voorkeur op basis van gezondheid is een voedingspatroon met overwegend plantaardig voedsel, aangevuld met dierlijke producten die zo min mogelijk bewerkt zijn.
Ook een volledig plantaardig voedingspatroon kan hartstikke voedzaam zijn. Alleen wel afhankelijk van hoe je dit invult. Dus wanneer je overweegt om over te stappen naar een plantaardig voedingspatroon, laat dan niet simpelweg alle dierlijke producten weg, maar ga je verdiepen in hoe je de dierlijke producten het beste kunt vervangen. Hierbij moet je denken aan veel noten, peulvruchten en granen.
Ondanks dat ik voor mezelf besloten heb dat ik het niet de moeite waard vind om helemaal plantaardig te leven, betekent dat niet dat ik helemaal geen waarde hecht aan de andere 2 beweeg redenen: dierenwelzijn & milieu. Ik kook namelijk zelf bijna altijd vegetarisch en ook regelmatig helemaal plantaardig. Wel eet ik regelmatig dierlijke producten omdat ik ze lekker en voedzaam vind. Ik zou het mooi vinden als we met z’n allen wat vaker voor een plantaardige keuze gaan en dat vlees een luxe product wordt. Op die manier zouden de dieren op een meer natuurlijke manier kunnen leven en ben ik er van overtuigd dat de wereld er echt een stukje mooier uit gaat zien. Wanneer je liever helemaal plantaardig wil leven, moedig ik dit zeker aan. Het hoeft in mijn ogen helemaal niet minder voedzaam te zijn mits je de dierlijke producten voor volwaardige plantaardige producten weet te vervangen. Nogmaals benadruk ik dat dit mijn kijk op dit onderwerp is, en ik er niet mee beweer dat dit de absolute enige waarheid is.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende!
Groetjes,
Koos
Meer artikelen
- Wat doen we met het kerstdiner?
- Vier de feestdagen met de buitensportschool
- Het was weer een geslaagde Wielen Week
- Binnenkort een survivalfeestje?
- De buitensportschool en zijn voordelen
- Nationale week zonder vlees & zuivel
- Dump je goede voornemens dag
- Tips voor het verbeteren van je survivalrun prestaties
- Dag van de sandwich
- Dag van de noot
- Voeding en sportprestatie
- Afvallen, hoe doe je dat?
- Welke kleding is geschikt voor survivalrun?
- Starten met survivalrun in corona-tijd
- Omrop Fryslan op bezoek
- Hoe gaat het met de goede voornemens?
- Buitensporten in de winter
- Gezond(er) het nieuwe jaar beginnen!
- Bootcamp op de basisschool
- Ouddoor Fitness
- Nieuw in ons aanbod: Flow Yoga
- Vrijwilligers gevraagd
- De Wielen Week 2020
- Corona maatregelen bij Copini Buitensport
- Gebruik survivalrunbaan
- Word vrijwilliger
- Outdoor paintball
- Buiten sporten in de winter
- Stage bij Copini Buitensport
- De taalfanaat & buitensportfan
- Actieweek Franse Alpen
- Stagevacature
- Hoe overleef ik... in de natuur?