De taalfanaat & buitensportfan

Doen onderzoek...
07 November 2019

Fitter worden in de gezonde buitenlucht. Luidt de tekst op de flyer met ons trainingsaanbod. “De gezonde buitenlucht? Dat is toch een pleonasme?” werd intern de kritiek geuit. En dat terwijl de flyer nét in 5000 exemplaren gedrukt was. Met “creatief taalgebruik” als weerwoord kom je vrijwel altijd weg (tip! ;)) en het gesprek was afgesloten.

Maar in onze hoofden was wel degelijk wat geactiveerd. Want hoe zit het nu eigenlijk? Is de eigenschap ‘gezond’ echt onlosmakelijk verbonden aan de term ‘buitenlucht’? En is er daarmee sprake van een pleonasme? Of erger nog: doen wij een valse belofte?

We besloten informatie in te winnen bij de wetenschappers. En over de effecten van sporten in de buitenlucht zeggen zij het volgende:

Buiten trainen maakt je (extra) blij!

Mensen die buiten sporten zijn maar liefst 50% vrolijker dan mensen die in de sportschool aan het trainen zijn. Ook leidt buitensporten tot een vermindering van depressie en angst. [1]

Buiten sporten werkt vitamine D verhogend

Door buiten te sporten doe je meer vitamine D op. Vitamine D is essentieel voor je botten en het immuunsysteem. [2]

Buiten sporten motiveert

Af en toe een training overslaan is verleidelijk… Toch blijkt uit onderzoek dat buitensporters een hogere intentie hebben om activiteiten te blijven herhalen dan binnensporters. [3]


Buiten train je je oogspieren

Buiten train je niet alleen je ledematen, maar ook je oogspieren. De omgeving triggert om rond te kijken. [4]


Luchtvervuiling in de sportschool

Tegenwoordig hoor je regelmatig in het nieuws dat in sommige grote steden de lucht buiten enorm vervuild is. Toch is longfysioloog De Jongh ervan overtuigd dat buitensporten in veel gevallen gezonder is dan binnen. Met als voorwaarde dat dit niet te dicht in de buurt is van een vervuilde bron zoals een vliegveld. In de sportschool train je mogelijk in kleine afgesloten ruimtes, waar veel mensen zich fanatiek inspannen en dat is zeker niet de gezondste plek om te zijn. Ook zijn chemische schoonmaakmiddelen die vaak gebruikt worden niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit.[5]


Zolang de extreem vervuilde gebieden worden vermeden, durven wij uit bovenstaande te concluderen dat de eigenschap 'gezond' wel degelijk verbonden lijkt te zijn aan de term 'buitenlucht' en we hier in dan ook te maken hebben met een pleonasme.


'Fitter worden in de gezonde buitenlucht' is dan taalkundig gezien misschien niet de sterkste zin, maar in een context als deze best krachtig, toch ;).