CB's Adventure Race

Wat is een Adventure Race?


Adventure Racing is een multidisciplinaire sport waarbij teams van 2 of 4 personen met behulp van een kaart en kompas zo snel mogelijk op zoek gaan naar de verschillende controlepunten/ checkpoints. De routekeuze tussen de checkpoints is voor de teams meestal vrij. De sport is in 1980 in Nieuw Zeeland ontstaan en kent varianten van een paar uur tot meerdere dagen.

Disciplines Adventure Race

Voor het navigeren maken de teams gebruik van kaarten die zijn verstrekt door de organisatie. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het Adventure Racen en heeft een grote invloed op de hoeveelheid tijd die de teams nodig hebben om de verschillende etappes van de race te volbrengen. Mountainbiken, hardlopen en kanoën behoren tot de vaste onderdelen van een Adventure Race, maar ook andere disciplines zoals: zwemmen, kickbiken en skeeleren zijn mogelijk.

Op een wisselpunt (WP) wisselen de teams van discipline.


Puntentelling bij een Adventure Race

Onderweg wordt gezocht naar checkpoints (CP's). Dit zijn traditioneel zogenaamde oriëntatieknijpers die in een "knipkaart" een "code" perforeren. Hiermee tonen de teams aan dat ze een CP gevonden hebben. In onze editie hebben we gekozen voor een digitale variant. Als je op de exacte locatie bent aangekomen, zal de digitale applicatie op je smartphone aangeven dat je de CP gevonden hebt.

Ook kunnen de teams onderweg een aantal bonuspunten (BP's) verdienen. Deze staan over het algemeen niet op hun kaart ingetekend en moeten met coördinaten of kaart en kompas gevonden worden. De aanwijzingen om de BP’s te vinden komen de teams onderweg tegen. Tijdens de Adventure Race kunnen teams veelal een aantal Special Tasks verwachten. Ook hierbij zijn bonuspunten te verdienen.


Naast een fysieke uitdaging biedt een Adventure Race mede door het oriënteren een mentale uitdaging. Bovendien is het soms een race tegen de klok waarbij teams voortdurend tactische keuzes dienen te maken.


Tot aan een vooraf vastgestelde deadline (afhankelijk van de lengte van de race) hebben de teams de tijd om zoveel mogelijk CP’s en BP’s te verzamelen. Pas bij de finish aangekomen stopt de tijd. Overschrijding van de deadline resulteert vaak in minpunten.


Klik hier voor meer specifieke informatie over onze Adventure Race.