Wat doen we met het kerstdiner?

Copini's gezondheidsblog
30 November 2023

Indruk maken en inspireren met het kerstdiner?

De dagen beginnen weer kouder te worden en dat betekent dat de kerstdagen in zicht beginnen te komen. Deze feestelijke dagen worden natuurlijk geassocieerd met rijkelijk gevulde eettafels die vooral gedomineerd worden door vleesgerechten; Denk aan kalkoen, rollade of een beef wellington. Iets waar ik niks tegen heb, maar zelf vind ik het leuk om het net wat anders te doen en mijn gasten te laten zien dat vlees absoluut niet noodzakelijk is om een indrukwekkend kerstdiner op tafel te zetten. Zo maakte ik vorig jaar een pompoen wellington, waar niet alleen het oog maar ook de smaakpapillen van mijn gasten erg enthousiast van werden.


Tijdens kerst staat vooral genieten van al het eten centraal en wordt er rond deze dagen wat minder aandacht aan de gezondheid besteed. Wat bij veel mensen resulteert in een schrik momentje op de weegschaal zo tegen de jaarwisseling aan. Toch wil ik niet te veel aandacht besteden aan deze aangekomen kilo’s. Naast een rijkelijk gevulde eettafel staat kerst natuurlijk ook in het kader van samenkomen met vrienden, familie en geliefden. En ook al zijn die extra kilo’s misschien niet zo goed voor de gezondheid, de sociale activiteit die bij kerst komt kijken is dat naar mijn mening absoluut wel, en weegt misschien nog wel zwaarder zelfs. Uiteraard is het samenkomen met kerst in combinatie met een voedzaam kerstdiner helemaal top. Mocht jij deze kerst ook indruk willen maken en het eens anders willen doen, dan deel ik hieronder graag het recept van mijn creatie van vorig jaar. Fijne dagen gewenst, Koos Copini.


Pompoen Wellington

Benodigdheden:

  • Vers bladerdeeg rol (270 gr)
  • 1 Flespompoen
  • 1 el Olijfolie
  • 500 g kastanjechampignons
  • 100 g walnoten
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el roomboter
  • 1 el balsamico azijn
  • 4 el broodkruimels/paneermeel
  • Tijm
  • Peper
  • Zout


Stappenplan:

  • Verwarm de over op 200 graden ˚C
  • Schil de pompoen, snijd het lange dunnere gedeelte van het bolle gedeelte af en halfveer dit stuk (het bolle gedeelte heb je niet nodig).
  • Leg de 2 gehalveerde lange stukken op een bakplaat, smeer in met olijfolie, besprenkel met peper en zout en zet in de oven voor 30 minuten.
  • Doe de champignons in een keukenmachine en blend tot het kruimelig is en zet apart.
  • Doe de sjalotjes, knoflook en walnoten ook in een keukenmachine en blend tot het helemaal fijn is.
  • Vervolgens bak je de gehakte champignons in een droge koekenpan, blijf constant roeren zodat het niet aanbakt tot al het vocht uit de champignons gebakken is.
  • Vervolgens voeg je de sjalotjes, knoflook en walnoten mix toe met 1 el roomboter.
  • Bak dit mengels voor 10 a 15 min en roer regelmatig om, blus af met een scheutje balsamico azijn, zorg ervoor dat er geen vocht meer in de pan is.
  • Voeg tot slot zout, peper en tijm toe naar eigen smaak.
  • Rol de bladerdeegrol uit en vergroot het oppervlak met een deegroller en snijd vervolgens door de helft.
  • Zorg dat het oppervlakte groot genoeg is zodat de 2 pompoenstukken in de lengte tegen elkaar aan kunnen liggen en het bladerdeeg in de breedte een klein stukje overhoudt.
  • Leg één stuk bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier, verdeel een laagje broodkruimels over het oppervlakte, verdeel daarop een laagje van het champignon mengsel, leg vervolgens de 2 gegaarde pompoen stukken met de platte kant in de lengte tegen elkaar daar bovenop, bedek deze met een laag champignon mengsel en druk voorzichtig aan.
  • Nu leg je het andere stuk bladerdeeg over de vulling heen, waardoor de vulling helemaal omringd is met bladerdeeg.
  • Mocht je nog wat bladerdeeg over hebben, kan je hier een decoratie van maken.
  • Tot slot klop je een ei los en besmeer je de wellington hier mee.
  • Doe de wellington voor +/- 40 min in de oven, houdt in de gaten dat hij niet te donker wordt.


Geniet ondertussen van het gezelschap en na 40 minuten kan de gehele tafel genieten van een overheerlijke Pompoen Wellington :)


We zouden het hartstikke leuk vinden als je deze creatie gemaakt hebt en met ons deelt!