Tips voor het verbeteren van je survivalrun prestaties

Copini's Blog
09 January 2023

Haal meer uit je survivalrun wedstrijden/trainingen met de tips van Koos Copini.

Voor de fanatieke survivalrunners onder ons is het natuurlijk het streven om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op een wedstrijd. In deze blog ga ik een aantal tips geven om je hier mee op weg te helpen. Om je wedstrijd prestaties te verbeteren moet er uiteraard getraind worden. Nu is het erg verleidelijk om lekker vrij te klimmen, niet te veel na te denken en lekker de hindernissen te pakken die je goed afgaan. Maar om de beste prestatie te leveren, zou je wellicht meer uit je trainingen kunnen halen.

Zoek het oncomfortabele op

Het geeft een fantastisch gevoel als je gemakkelijk door je favoriete hindernissen heen vliegt. Maar om te groeien is weerstand nodig. Gelukkig is dat binnen de survivalrun sport heel makkelijk om op te zoeken! Hier volgen een aantal voorbeelden:

  • Iedereen heeft wel een paar hindernissen waar die moeite mee heeft en het liefst uit de weg gaat, zoek deze extra veel op om er voor te zorgen dat je meer op je gemak bent als je deze hindernis op een wedstrijd tegenkomt.
  • Sla bewust niks over, wellicht kom je soms hindernissen tegen waar je zo doorheen vliegt omdat je een ring, touwtje, stokje etc. kan overslaan. Maak het jezelf wat moeilijker door bewust niks over te slaan.
  • Doe hindernissen die je nog niet kan. Wanneer je een hindernis misschien nog niet gelukt is, is het belangrijk om hem regelmatig te blijven proberen. Wanneer je hem altijd links laat liggen, ga je hem nooit halen. Probeer in stapjes te denken, elke week een stokje verder bijvoorbeeld.
  • Spring het water in, train in de regen en blijf niet thuis als het vriest. Van oorsprong staat survivalrun voor strijd tegen de elementen. Door deze elementen worden hindernissen een stuk uitdagender, dit kan je ook tijdens een wedstrijd tegenkomen dus ga dit tijdens je training dan ook niet uit de weg.

Train je onderarmen

De survivalrun sport komt er veel op je onderarmen aan, omdat je constant aan het knijpen en hangen bent. We kennen allemaal de akelige verzuring in de onderarmen tijdens een hindernis waardoor je helemaal niks meer kan. Door veel te klimmen zal het uithoudingsvermogen van je onderarmen uiteraard van zelf toe nemen. Maar dit zou je op andere momenten ook kunnen trainen. Hier een aantal voorbeelden:

  • Tabatha hang sessie: je hebt een mogelijkheid nodig om ergens aan te kunnen hangen. Wat je gaat doen is 20 seconden hangen / 10 seconden rust. Dit blijf je herhalen tot je valt. Mocht 20 seconden erg moeilijk voor je zijn, kan je bijvoorbeeld ook 10 om 10 doen. Doe dit zo nu en dan een keer en je zal merken dat je het langer vol gaat houden.
  • Maak je eigen survivalrun fitness tool: je hebt een gewicht, +/- 90 cm touw en een stok nodig. Je maakt de ene kant van het touw aan het gewicht vast en de andere kant aan de stok. Nu houdt je de stok met gestrekte armen voor je vast en ga je hem stapje voor stapje roteren zodat het touw zich om de stok gaat wikkelen en het gewicht langzaam van de grond komt. Je gaat merken dat je onderarmen gaan verzuren.

Efficiëntie

In tegenstelling tot een uitdagende training wil je tijdens een wedstrijd zo efficiënt mogelijk met je krachten om gaan. Wat ik het mooie vind aan de survivalrun sport is dat er ook creativiteit aan te pas komt. Elke hindernis kan je op verschillende manieren uitvoeren, denk aan: op korte armen of op gestrekte armen, met zwaai of kort doorpakken, snel en explosief of rustig en gecontroleerd. Pak zo nu en dan een moment in je training dat je samen met een trainingsmaatje gaat analyseren hoe je bepaalde hindernissen aanpakt, wellicht kan je elkaar inspireren met handige trucjes of uitvogelen wat voor jou het beste werkt. Zo ga je op zoek naar de meest efficiënte uitvoering waardoor je zo min mogelijk kracht verbruikt.

Hardlopen

Het klimmen is natuurlijk het leukst, maar hardlopen is minstens zo belangrijk. Daarom is het goed om daar ook aandacht in te stoppen. Hierbij zou ik adviseren om duurtraining en intervaltraining af te wisselen. Hier is een enorm scala aan mogelijkheden in maar ik zal een simpel voorbeeld geven als je 2 hardlooptrainingen in de week hebt:

  • Duurlooptraining: 10 - 15 km hardlopen op een rustig praat tempo met als doel het uithoudingsvermogen te verbeteren.
  • Interval training: 5 - 8 km hardlopen waarbij je 1 minuten op hoog tempo loopt en vervolgens 2 min rustig tempo, dit herhaal je constant. Het doel hiervan is om je snelheid te verbeteren.

Mentale kracht

Het mentale aspect kan ook een enorme invloed hebben op je survivalrun prestatie. Wanneer je twijfelt of je een hindernis wel gaat halen is de kans groot dat je hem ook niet haalt. Heb vertrouwen in jezelf en probeer met de mindset ‘ik ga deze hindernis halen!’ de hindernis aan te gaan.

Val je wel eens uit een hindernis? En wanneer kan je echt niet meer? Vaak laten we al los omdat we denken dat we het niet meer kunnen houden, maar in veel gevallen ben ik er van overtuigd dat je de hindernis gewoon had kunnen halen. Ditzelfde geldt voor je hardloopsnelheid, zodra we moe worden gaat het tempo naar beneden. Maar had je dit tempo echt niet vast kunnen houden? Of dacht je dat je het niet vol zou kunnen houden? Zoek in je training af en toe je grens op: blijf door klimmen tot je echt valt in plaats van los laten als je denkt dat je gaat vallen en blijf op hoog tempo hardlopen tot je echt niet meer kan en misschien van je stokje gaat. Dit hoeft natuurlijk niet elke training, maar je lichaam kan vaak meer aan dan je hersenen denken dus wees hier bewust van en probeer deze mentale weerstand te verbreken.


Zet hem op ;)

Koos Copini