De buitensportschool en zijn voordelen

Blog van Sabien
24 April 2023

De buitensportschool en zijn voordelen

Na Corona zijn er veel mensen buiten blijven sporten, want je haalt er toch aardig wat voordelen uit ten opzichte van het sporten in een binnenruimte. En ik zal je vertellen wat die voordelen dan allemaal zijn, let op want hierna wil ook jij alleen nog maar buiten sporten!!

Positieve effecten van de zon

Zoals de meesten wel weten geeft de zon ons vitamine D. Dit gebeurt in de periode van april tot eind september. Als je gemiddeld per dag 30 minuten met je gezicht en blote handen/armen in de zon beweegt, maak je al voldoende vitamine D aan voor de rest van de dag. Maar langer buiten zijn is natuurlijk wel veel lekkerder als het zonnetje toch schijnt ;)

Je wordt er ook nog eens blijer van

Het sporten in de gezonde buitenlucht zorgt namelijk voor een algemene, betere mentale gezondheid. Je maakt door buiten te sporten het stofje endorfine aan. Dit is 1 van de 4 geluks neurotransmitters die wij aanmaken in ons brein. Hierbij helpt het ook stress tegen te gaan en zorgt het voor meer creativiteit.

Groen moet je doen

Naast dat het buiten sporten alleen al endorfine aanmaakt, zorgt de groene omgeving en de natuur voor positieve effecten. Door in het groen te zijn ben je meer ontspannen en in balans. Het is daarnaast natuurlijk ook veel mooier om te zien dan omringd te zijn door muren. Je voelt je vrijer en ziet daadwerkelijk waar je benen je naartoe kunnen brengen, want het kan weleens zo zijn dat je tijdens het hardlopen buiten verder komt dan dat je binnen op de loopband had gedaan. Je bent hierbij namelijk meer bezig met het genieten van de omgeving en minder met het bijhouden van de tijd en prestatie. Lijkt dit je wat? Doe mee aan Lopen tot de zon opkomt!

De biologische klok

Het is ook erg goed om in de ochtend al naar buiten te gaan en te bewegen. Bijvoorbeeld tijdens de outdoor fitness training op vrijdagochtend. Buitenlicht in de ochtend zorgt er namelijk voor dat je biologische klok gelijk gaat lopen met het 24-uurs ritme. Dit betekent dat het eerste licht van buiten ervoor zorgt dat je in de avond ook beter kunt slapen. Het daglicht zorgt namelijk voor aanmaak van melatonine, wat zorgt voor een goed afgestemd slaap- en waakritme.


Sinds kort beweeg ik zelf ook meer en vind ik het fijn om een wisselend sportschema te hebben. Zo wandel ik graag in de natuur, maar wissel ik in de avonden ook de trainingen van Copini af. De ene keer zul je me treffen tijdens de outdoor fitness trainingen en de andere keer ren ik met je mee tijdens het bootcampen. Heerlijk zo een gevarieerd trainingsschema (dit is echt geen promotie ;).

En ben jij al enthousiast? Of heb je nog een zetje in de juiste richting nodig? Meld je dan aan voor een gratis proefles en ervaar zelf de voordelen van sporten in de gezonde buitenlucht :)